Vuoden yrittäjät tekevät Inkoosta entistä iloisemman

Inkoon Vuoden yrittäjät ovat kuin suoraan sadusta. Täti Vihreä löytää syötäviä yrttejä jopa asfalttiviidakosta. Klovnin pitäisi oikeastaan nauttia eläkepäivistä, mutta levittää väsymättä hyvää fiilistä aidossa Iloinen Inkoo -hengessä.

Kulttuuritalo Holkenin yrittäjäpariskunta Maria ja Pekka von Cräutlein ei ole elävöittänyt vain Tähtelää vaan koko Inkoota. Inkoon Yrittäjät ry palkitsee heidät siksi Inkoon Vuoden yrittäjinä 2018.

Yrittäjäyhdistyksen puheenjohtajan, Ulla Gunnarssonin, ja kunnanjohtaja Robert Nymanin johdolla Ingarskilan vanhaan kyläkouluun kukkapuketteineen saapuva delegaatio saa aikaan pienen pyörremyrskyn.

Maria puskee etätöitä pehmohousuissaan ja Pekka etsii kuumeisesti tekohampaitaan.

Tajutessaan, mistä on kysymys, he ovat ilmeisen otettuja. Pekka pyyhkäisee kyyneleen silmäkulmastaan.

– Olen usein ajatellut, ettemme ole oikeita yrittäjiä. Yrittäjän pitää paahtaa kustannuslaskelmia ja muuta sellaista aamusta iltaan. Meillä ei ole koskaan ollut dollarinkuvia silmissä, haluamme vain levittää hyvää fiilistä, hän sanoo.

– Se onkin paljon arvokkaampaa kuin raha, sanoo Gunnarsson.

Moderneja, pelottomia ja, idearikkaita

Pekka tunnetaan myös Professori Bluffona. Hän on oikeastaan eläkeläinen, mutta lähinnä muodollisesti. Hän ja biologivaimonsa Maria ovat luoneet kulttuurikeskuksen, jonka voi varata yksityisiin juhliin, kickoff-tilaisuuksiin, virkistyspäiviin ja vastaaviin. He järjestävät lisäksi Inkoon Iloiset Pellepäivät, erilaisia konsertteja ja leirejä mm. työttömille nuorille. Kulttuurikeskus Holken toimii myös hostellina.

– Maria ja Pekka ovat hyvä esimerkki moderneista, pelottomista ja idearikkaista yrittäjistä, perustelee Gunnarsson yksimielistä valintaa.

– Majoituksen ja juhlien ohella Holken järjestää tapahtumia myös lapsille ja nuorille, esimerkiksi sirkuskouluja ja kansainvälisiä nuorisoleirejä. Unohtamatta Oktoberfestiä, joka viihdyttää ja houkuttelee yleisöä koko läntiseltä Uudeltamaalta, hän jatkaa.

Pariskunta von Cräutlein muutti vanhaan kyläkouluun pian kymmenen vuotta sitten. Yhteyksiä Inkooseen ei ollut ennestään, mutta he saivat lämpimän vastaanoton. Naapuri auttoi kunnostamaan rakennuksen putket, toinen jeesasi sähkötöissä ja kolmas lahjoitti säkillisen perunoita.

– Ette usko, miten hyvin meidät otettiin vastaan, sanoo Maria painokkaasti.

Ja Inkoo on saanut moninkertaisesti takaisin. Pariskunnasta on tullut paikkakunnan lähettiläitä ja tammikuun 2019 matkamessuilla kansainvälinen International Hostel Organization (IHO) esittelee heidät salaisena aarteena.

TEKSTI & KUVAT: Benjamin Lundin