Årets företagare gör Ingå ännu gladare

Årets företagare i Ingå är som nedstigna ur en saga. Hon är en tant Grön som kan hitta ätliga örter på en asfalterad parkering. Han är clownen som egentligen borde njuta av pensionärsdagar, men outtröttligt sprider bra feeling i sann Glad i Ingå-anda.

Företagarparet Maria och Pekka von Cräutlein från Kulturhuset Holken har livat upp inte bara Täkter, utan hela Ingå. Därför belönas de med föreningen Ingå Företagare rf:s utmärkelse Årets företagare i Ingå 2018.

 

Det utbryter tumult när delegationen med företagarföreningens ordförande Ulla Gunnarsson och kommundirektör Robert Nyman i spetsen stiger in i Ingarskila gamla byskola med blombuketterna i högsta hugg.

Maria sitter hemma och distansjobbar i mjukisbyxor, medan Pekka febrilt försöker hitta sina löständer.

Då de förstår vad det handlar om är de märkbart tagna. Pekka stryker en tår ur ögonvrån.

– Jag har många gånger tänkt att vi inte är riktiga företagare. Att en företagare ska jobba från morgon till kväll med kostnadskalkyler och sådant. Vi har aldrig haft dollartecken i blicken, vi vill bara sprida bra feeling, säger han.

– Och det är mycket värdefullare än pengar, säger Gunnarsson.

Moderna, orädda och idérika

Pekka är även känd som Professor Bluffo. Han är egentligen pensionär, men det är snarast en formalitet. Tillsammans med sin fru Maria, till utbildningen biolog, har de skapat ett kulturcentrum som går att boka för privata fester, kickoffs, rekreationsdagar och motsvarande tillfällen. De står dessutom bakom evenemang som Glada clowndagar i Ingå, olika konserter och läger för bland annat arbetslösa ungdomar. Kulturcentrum Holken fungerar också som hostell.

– Maria och Pekka är ett bra exempel moderna, orädda och idérika företagare, motiverar Gunnarsson valet, som var ett enhälligt beslut.

– Vid sidan om inkvartering och fester ordnar Holken evenemang också för barn och unga, till exempel cirkusskolor och internationella ungdomsläger. Icke att förglömma Oktoberfesten, som underhåller och samlar publik från hela Västnyland, fortsätter hon.

Paret von Cräutlein flyttade in i den gamla byskolan för snart tio år sedan. De hade ingen relation till Ingå sedan tidigare, men togs emot med öppna armar. En granne hjälpte dem fixa rören i byggnaden, en hjälpte med elen, en annan hämtade en säck potatis.

– Ni kan inte föreställa er hur väl mottagna vi blev, säger Maria med eftertryck.

Och Ingå har fått mångdubbelt tillbaka. Paret har blivit ambassadörer för orten och under resemässan i januari 2019 presenteras de som en dold pärla av den internationella organisationen International Hostel Organization (IHO).

TEXT & FOTO: Benjamin Lundin